Därför ska du gå en utbildning i motiverande samtal

Behöver du ett nytt förhållningssätt när du pratar med dina klienter? Eller arbetar du idag inom vården och behöver en bredare kompetens? Oavsett vad kan en utbildning i motiverande samtal hjälpa dig i din karriär. 

Två män konverserar i motljus

Behöver du ett nytt förhållningssätt när du pratar med dina klienter? Eller arbetar du idag inom vården och behöver en bredare kompetens? Oavsett vad kan en utbildning i motiverande samtal hjälpa dig i din karriär. 

Motiverande samtal förkortas MI och är en metod som från början togs fram för att hjälpa personer med deras alkoholberoende. Bakom metoden står William R Miller och Stephen Rollnick som utformade den under 1980- och 90-talet genom att ställa sig själva frågan: Vad är det som får människor att förändra sina liv? Idag används metoden ofta för livsstilsfrågor, till exempel problem med tobak, spel eller kost. Det är en vanlig metod inom kriminalvården och olika områden inom hälso- och sjukvård. 

I korta drag går motiverande samtal ut på att hjälpa klienten (den du har samtalet med) att själv komma underfund med vad hen har problem med och hur det kan lösas. Till exempel, om en person inte upplever att hen har problem med något är det svårt att nå fram och få personen att vilja bryta ett mönster. 

Hitta ambivalensen - nå en förändring 

Under ett lyckat motiverande samtal hjälper du klienten att landa i en ambivalens kring ett livsstilsproblem. Ambivalensen ses som nyckeln i sammanhanget. Om klienten själv känner en tveksamhet är chanserna att en livsstilsförändring är möjlig mycket högre än annars. 

Målet är att klienten själv ska inse att det finns ett problem, att hen vill förändra och att hitta styrkan till förändring via dig. Du är där för att väcka klientens tro på förändring. 

Hur kan en utbildning i motiverande samtal hjälpa mig i mitt jobb?

Du som har gått en utbildning i motiverande samtal kommer ha ett nytt sätt att möta dina klienter utifrån ett empatiskt perspektiv. Du kommer att lära dig att inte argumentera emot eller ifrågasätta om en klient inte själv ser sånt som du tolkar som destruktivitet i sin livsstil. 

Under ett motiverande samtal kommer du istället kunna resonera tillsammans med klienten om varför hen inte ser problemet i sin situation. Att bemästra konsten att hålla motiverande samtal kommer att hjälpa dig i din karriär, oavsett om du jobbar som coach, psykolog eller inom kriminalvården. 

Hur går en utbildning i motiverande samtal till?

En grundutbildning i motiverande samtal är vanligtvis 3-4 dagar lång och ges på flera platser i landet. Det är också vanligt att du kan delta på distans. Det finns också fördjupningskurser om du redan kan grunderna. 

Hitta en utbildning i Motiverande samtal

Källor: socialstyrelsen.se, folkhalsomyndighten.se, 

Linnéa Fredin

Linnéa Fredin

Communications Manager (Visa mer)
Linnéa Fredin jobbar som Communications Manager på utbildning.se och leder ett team kommunikationsspecialister som varje dag jobbar för att utbildning.se:s besökare ska hitta rätt utbildning. Hon har skrivit mycket om arbetsmiljö, ledarskap och att våga byta bana mitt i livet. Linnéa kommer från Göteborg, men har bott och jobbat i Stockholm sedan 2012. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Linnéuniversitetet i Kalmar och har bland annat valt kompetensutveckling inom ledarskap hos Euro Academy och kreativt skrivande hos Berghs School of Communication. (Mindre)

Om

Linnéa Fredin jobbar som Communications Manager på utbildning.se och leder ett team kommunikationsspecialister som varje dag jobbar för att utbildning.se:s besökare ska hitta rätt utbildning. Hon har skrivit mycket om arbetsmiljö, ledarskap och att våga byta bana mitt i livet. Linnéa kommer från Göteborg, men har bott och jobbat i Stockholm sedan 2012. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Linnéuniversitetet i Kalmar och har bland annat valt kompetensutveckling inom ledarskap hos Euro Academy och kreativt skrivande hos Berghs School of Communication.

Annonser